BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Így látjuk mi …


Állandóan ezt hallod mindenhonnan… LÉGY BOLDOG! Könnyedén elérheted! BOLDOG LESZEL, HA megveszed a legújabb plazmatévét, gáztűzhelyet, iPodot, a megfelelő serpenyőben sütöd meg a legfinomabb, legegészségesebb konzervételt, a legjobb mosóporral mosott ruhában asztalhoz ülő családodnak, akik aztán a legfehérebb mosolyt biztosító fogkrémmel mosnak fogat… Ismerős?

Persze, a lelkünk mélyén mindannyian tudjuk, hogy ezektől a dolgoktól nem leszünk boldogok, de mivel nagyon szeretnénk azok lenni, bedőlünk a reklámoknak, és veszünk plazmatévét, gáztűzhelyet, iPodot, serpenyőt, a legegészségesebb ennivalót, legjobb mosóport és fogkrémet…

Irodalomórákon sokszor beszélgetünk erről, hiszen a boldogságkeresés örökké az ember sajátja volt és lesz, mindannyian foglalkozunk ezzel a kérdéssel, amikor a jövőnket tervezzük. Persze a spontán beszélgetésekben elhangzanak a fenti példák, de ha a diákok azt a feladatot kapják, hogy öntsék formába gondolataikat, ezek a tárgyak átadják a helyüket az értékrendjükben más dolgoknak.  Most a 10. E osztály  fogalmazásaiból gyűjtöttem erről néhány gondolatot.

 

„A boldogság a boldogtalanság hiánya. (…) A boldogtalanság oka, hogy arra figyelünk, ami nincs, nem pedig arra, ami van. Ami boldoggá, vagy boldogtalanná tesz minket, az nem a világ és a körülöttünk lévő emberek, hanem a saját gondolataink.”

„A boldogság több elemből áll össze, de ez nem azt jelenti, hogy ha valamelyik elem hiányzik, akkor boldogtalanok vagyunk.”

„A boldogság emberfüggő és gondolkodásfüggő.”

 

     

“Csak két tragédia eshet meg egy emberrel élete során. Az egyik az, ha nem kapja meg, amit kíván, a másik az, ha megkapja.”  (Oscar Wilde)

Parádé nélkül, gyűlölködés nélkül élni - íme: tiéd a boldog élet…” (Seneca)

„A boldogság … ha az ember kilép magából és kinn is marad.” (Henry James)

 

„Nekem a boldogságot az jelentené, ha megtanulnék angolul, leérettségiznék … nyáron az is örömet jelent, ha motorozhatok.”

„Talán minden ember számára elérhető „boldogságalap” a család. Például, ha sokáig távol vagyunk a szeretteinktől, az a legnagyobb boldogság, ha újra látjuk őket.”

„Minél tovább harcolunk azért, amire nagyon vágytunk, annál nagyobb a boldogság, amikor megkapjuk.”

„Számomra az jelentené a boldogságot, ha elvégezném az iskolát és megállnám a helyem az életben.”

 

 

              


„Lehet valaki boldog, ha forró fürdőt vesz egy hideg, nehéz nap után, ha karácsonykor átadja az ajándékot, ha talál 2000 forintot a tavalyi kabátban. Akkor is örülhetünk, ha látjuk, milyen boldogságot okoztunk másoknak.”

„Sokan csak tárgyak birtoklása miatt éreznek boldogságot, pedig ennek nem így kellene lennie. Ha teszünk valami apróságot másokért, néha csak valami furcsát érzünk, és nem jövünk rá, hogy ez a boldogság.”

 

       

„…az igazi és valódi boldogság csak akkor ér valamit, ha azt meg tudod osztani másokkal is.”

 

(Az Út a vadonba című filmről)

 

„A boldogságot nagyon sok dolog kiválthatja belőlünk: egy nem várt jó jegy a fogalmazásodra, a legjobb barátod, barátnőd felépülése betegségéből, ha a kedvenc zenéd megszólal a rádióban, egy másik ember megsegítése és sok ezekhez hasonló dolog.” 

„A boldogság egy olyan állapot, amiben már nem vágysz semmire, mert amit elértél, elég.”

„Én annak örülök a legjobban, ha pénteken elindulhatok haza, találkozhatok a szüleimmel, rokonaimmal, barátaimmal és velük tölthetem a hétvégét. Vagy akkor, mikor a tanulásomnak megvan az eredménye, jól sikerülnek a dolgozataim, fogalmazásaim, vagy ha tudok egy jót aludni a saját ágyamban.”

„A boldogságban az a jó, hogy a többi embert is felvidíthatjuk.”

 

 

    

Két könyv a hatalmas kínálatból, amely a témával foglalkozik:


Desmond Morris: A boldogság természete (Partvonal Kiadó)


Müller Péter: Boldogság
(Édesvíz Kiadó)

 

 

„Boldog vagyok akkor, ha a családommal és a barátaimmal lehetek, ha másoknak örömet szerezhetek.”

„Ha az embernek van valami öröme, nem tudja úgy kimutatni, mint a boldogtalanságot.”

„Az az igazán szerencsés ember, aki boldogan él a szeretteivel, nem küzd semmi gonddal, szereti azt, amit csinál, de ha valami mégis másképp alakul, akkor se csügged, mert igyekszik megoldani a problémát, és akkor is pozitívan tekint az életre, jól érzi magát benne.”

„A boldogságot nagyon nehéz szavakkal kifejezni, szavakba foglalni. Annál könnyebb tettekkel kimutatni. Mindenkinek szívből kívánom, hogy tapasztalja meg ezt az érzést, és legyen mindig nagyon-nagyon boldog."

Copyright © 2013. All Rights Reserved.