BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Digitális témahét a Vízmű kollégiumában

04Kollégiumunk ebben a tanévben is nagy lelkesedéssel csatlakozott a Digitális témahét országos rendezvényhez, amelynek keretében 2022. április 4. és április 8. között remek lehetőség nyílt számunkra, hogy egy ilyen fontos területen is bővíthessük tanulóink ismereteit. Nyílt titok, hogy a modern kor embere ideje jelentős részét a digitális térben tölti. Az online jelenlét nagy hatással van mindennapi életünkre is. E digitális világ remek lehetőségeket, de súlyos veszélyeket is rejteget magában. A témahét elsődleges célja ezért az volt, hogy a mindennapokban is használható gyakorlati ismereteket közvetítsünk játékosan és élményszerűen diákjaink számára.

A hetet április 4-én, hétfőn a mesterséges intelligencia köré szerveztük. Kedvcsináló filmvetítéssel indítottuk, tanulóink az Ex Machina című filmet nézték meg. A történet elgondolkodtató kérdéseket vet fel a mesterséges intelligencia által nyújtott veszélyekről. Egy 24 éves programozóról szól, aki egy versenyt megnyerve, jutalmul hét napot tölthet el egy magánnyaralóban. Azonban mégsem önfeledt kirándulásról van szó. Kiderül, hogy egy különös és lenyűgöző kísérletben kell részt vennie: kapcsolatba kell lépnie a világ első igazi mesterséges intelligenciájával, amely egy gyönyörű robotlány testében lakozik. A fiatalember hamarosan gyengéd érzelmeket kezd táplálni a lány iránt… Természetesen az MI nemcsak veszélyeket, hanem számos lehetőséget is rejteget magában. A film előtt ezen lehetőségekről is beszélgettünk a diákokkal.
Április 5-én, kedden két nagyszerű előadáson vettünk részt, amelyet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat vendégelőadója Krnács András tartott „Biztonságosan a világhálón” címmel. Az előadó közvetlen, magával ragadó személyisége és széleskörű tudása folyamatosan lekötötte a tanulók figyelmét. Az első előadás a 9.-10. évfolyamosoknak szólt. Beszélgettek többek között különböző alkalmazásokról, az internet veszélyeiről és a tudatos internethasználatról is. Szó esett továbbá az internetes zaklatásról is, ahol praktikus tanácsok mellett megtudhattuk azt is, hogy hová fordulhatunk, ha veszélyben érzzük magukat. Megfontolandó tanácsként elhangzott a megelőzés fontossága. Lényeges, hogy a diákok gondolkodjanak, mielőtt megosztanak valamit az online térben és ne felejtsék el, hogy az internet nem felejt! Szó volt a chatelés veszélyeiről is (biztos, hogy azzal beszélsz, akinek kiadja magát?) A második előadás a 18 év felettieknek szólt, témája az online bántalmazás, szexting. Az előadó rendkívül felkészült volt, minden korcsoporttal megtalálta a közös hangot. Köszönjük szépen ezt a hasznos, értékes időtöltést és a hasznos ajándékokat is!
Szerdán, április 6-án a Kollaborba, a Békés Megyei Könyvtár Természettudományos Élményközpontjába látogattunk el. Itt három témakörben szerezhettünk ismeretet a világról. Bepillantást nyerhettünk a videójáték-készítésbe, megismerkedtünk a 3D-nyomtatás kulisszatitkaival és megmutatták a lézervágó használatát is. Ezen a nagyszerű helyen kreatívan, gyakorlati úton tanulhattunk és kipróbálhattuk a bemutatott eszközöket is.
A program zárásaként csütörtökön, április 7-én tanulóink Szilágyi Ilona rendőrszázados asszony előadását hallgatták meg. Témája a bűnmegelőzés és annak internetes vonatkozásai voltak. Előadónk játékosan, közvetlen stílusban, a gyerekeket aktivizálva sok hasznos tanáccsal látta el diákjainkat. Szó esett többek között az erős jelszavak fontosságáról, az adatvédelmi irányelvekről és a netes vásárlás veszélyeiről. Több videót láthattunk az online zaklatásról és az online tér viselkedésmintáiról is. Kiváló mottóként hangzott el: „Ahogy te viselkedsz mással, úgy fognak téged is megítélni!”
Örömmel láttuk, hogy tanulóink a rendezvényeken jól érezték magukat és elmondásuk szerint sok hasznos ötletet is kaptak. A tanácsokat megfogadva, tudatos és körültekintő internet használattal nagy mértékben csökkenthetik a rájuk leselkedő veszélyeket és használhatják ki a digitális világ által nyújtott lehetőségeket is.

 

01020305060708

Copyright © 2013. All Rights Reserved.