BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Vízműsök Európában

erasmusA 2023-2024-es tanévben iskolánk Erasmus+ szakképzési rövid futamidejű mobilitási projektet valósít meg (KA122-VET) alapítványán keresztül. A Békéscsabai Vásárhelyi Pál Alapítvány támogatja iskolánk tanulóinak és oktatóinak szakmai, idegen nyelvi fejlődését is a program segítségével.

2023. november 5-től 12-ig technikumunk 6 oktatója vett részt ismereteik bővítése céljából Tenerifén magasépítő technikus szakterülethez kapcsolódó szakmai látogatáson. A programban részt vett oktatók tapasztalataikat megosztják munkatársaikkal, beépítik a megszerzett tudást a tanórákba. A mobilitás során meglátogatott épületek, építészeti alkotások megismerésének fókuszába a környezettudatoság, a helyi lehetőségekhez való alkalmazkodás feltárása állt.

A program során meglátogatott helyszínek a szakterülethez kapcsolódtak. Alcalá templom (Guía de Isora), GF Victoria Hotel, Plaza de España’ Adeje városában, ARTS épületének megismerése Los Americas partjainál, Auditorio de Tenerife Santa Cruz de Tenerife városban, PLACA építészeti stúdió építkezésének megtekintése. Érdekességként a “LA CALABACERA” eco-farmot is megtekintették a résztvevők, amely olyan mezőgazdasági csoda, ahol a farm megálmodói a helyi hagyományokon alapulva környezettudatos növénytermesztést folytatnak.
A sziget turizmusra épülő gazdaságának úgy kell megvalósítania a környezettudatos működtetését az infrastruktúrának, az épületeknek, hogy a helyi korlátokat is túllépnek. Például, a szigeten nincs édesvízforrás, folyó, tó. Ennek ellenére, például a GF Victoria tetőkertje egyedülálló infrastruktúra a Kanári-szigeteken, és a szigetcsoport fenntarthatóságának és építészetének példája. Ez a több mint 1000 négyzetméteres növényszőnyeg olyan növényzetből áll, amely a napfényes és kevés vízzel teli környezethez alkalmazkodott. Hőszigetelése mintegy 20 %-os megtakarítást eredményez az elektromosáram felhasználásban és 70 %-os megtakarítást a légkondicionáló berendezések fogyasztásában.

 

12


Az oktatók idegen-nyelvi, szakmai kompetenciái, szakmai elhivatottsága fejlődött. Az iskola első Erasmus+ oktatói tanulmányútja a legnagyobb létszámot képviselő szakterülethez kapcsolódott, lehetőséget adva a megújulásra, új szemléletek, technológiák megismerésére.

Copyright © 2013. All Rights Reserved.