BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Erasmus+ tanulói mobilitások hírek

1Kedves Vízműsök!

Az Erasmus+ szakmai gyakorlaton 3 különböző Európai Uniós országban lévő magasépítő és földmérő technikus tanulók gyakorlatának utolsó hete tart jelenleg. Február első hétvégéjén utazik haza a három csoport. Az eltelt időszakban a gyakorlatok tartalma változatosan alakult.
A finnországi csoport, Bakos Levente, Füleki Barnabás és Hunya Mátyás, az iskola építkezésén dolgozik. A saját projektjük egy szauna megépítése. A faanyagok beszerzésétől a számítások, az anyagok méretre vágásán át, a lambéria felszereléséig, minden műveletet Kimmo Rosnel tanár úr irányításával, de önállóan végeznek. A kezdeti nagyon hideg -15 -20 fokos napközbeni időjárásnak megfelelő munkaruhát kaptak, de megkedvelték a fiúk a finn menzát és a rövidebb pénteki napokat is.

A fiúk a szabadidőjüket is hasznosan töltik, kirándulnak a környéken, de jártak már jégkorongmérkőzésen is, melynek hangulata nagyon tetszett nekik.

 

234

A másik két csoportnak nem kell ennyire beöltöznie! Spanyolországban, Córdobában és Portugáliában, Bragában is tavaszias az időjárás.

Bánki Máté, Beregi Patrik és Seben Zalán Córdobában a Castello Arquitectura Córdoba legnagyobb és legsikeresebb építész cégénél töltik az Erasmus+ gyakorlatukat. AutoCad program használatával például Zalánnak 4 db 6 emeletes ház (összesen: 90 lakás) szellőzőrendszerét, csővezeték rendszerét kellett elhelyezze a tervrajzon a megadott információk alapján. Ezt követően, amikor ezzel végzett, PDF formátummá alakította át a rajzokat, hogy nyomtathatóak legyenek.
Az első héten kísérőtanárukkal, Illik Ivett tanárnővel, ellátogattak az egyik helyi iskolába, az I.E.S. Séneca-ba, melyben hasonló szakokon tanulnak a diákok, mint a Vásárhelyiben. Ők a tervrajzokat AutoCAD programban készítik el, majd Setchup programban csinálják meg a 3D-s modellt és a képek renderelését a látványtervekhez (csakúgy, mint ahogy a munkahelyen is).

56769

A résztvevőktől a gyakorlati helyek kérték, hogy vigyenek megfelelő minőségű laptopot, de az iskolai feladatok valamint a munkanapló elkészítéséhez is szükséges az eszköz. Mivel nem rendelkezik minden kiutazó tanuló az igényeknek megfelelő minőségű laptoppal, két támogató segítségével oldódott meg a probléma. A Békéscsabai SZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium valamint a TopLaptop Kft két-két laptopot biztosít tanulóinknak a gyakorlat idejére. Köszönet érte!

Portugáliában Mazsu Gergely, Mészáros Boglárka és Novák Márton földmérő technikus tanulók a Sinergeo földméréssel is foglalkozó bragai vállalkozásnál töltik az Erasmus+ gyakorlatukat. A munkahelyen használt szoftvereket először a helyi mentoruk Jorge Dinis Oliveira bemutatta, segített a használatuk elsajátításában, ilyen például a QGIS, ami nyílt forráskódú földrajzi információs rendszerszoftver és a Google Earth, ami olyan program, amely a Föld háromdimenziós modelljére mértékhelyes műholdképek, légi felvételek és térinformatikai adatokat vetít. Megtanultuk e programok kezelését és főbb funkcióit, majd közösen méréseket végeztek terepen. Feladatuk egy 4-5 km-es útszakasz állapotfelmérése volt. Pontkódolással fel kellett mérniük az útszakaszon levő padokat, aknákat, villanyoszlopokat, utcai lámpákat, kukákat, tűzcsapokat, kerékpár tárolókat, illetve ivókutakat. Mindezt egy Garmin GPSmap 62stc nevű GPS-el hajtották végre.

101112

Mindhárom csoport a hétvégi időszakot a helyi lehetőségeknek megfelelő programokkal tölti. Sokat utaznak, kihasználva lehetőségeiket.

Malaga, Sevilla látnivalóival ismerkedtek a Spanyolországban lévők, Helsinkiben, Poriban, Raumában jártak a fiúk Finnországban, Portóban, Lisszabonban, Fatimában is jártak Portugáliában a földmérők.
További képek a munkanaplókból, melyek folyamatosan készülnek, lassan mindenkiébe bekerül az utolsó nap is.

 

131415

Copyright © 2013. All Rights Reserved.