BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Vízműsök Európában: Felmérjük Portugáliát

9A 2023-2024-es tanévben iskolánk Erasmus+ szakképzési rövid futamidejű mobilitási projektet valósít meg (KA122-VET) alapítványán keresztül, melyben 3 tanulói csoport egy hónapos mobilitása január második hetétől Portugáliában, Spanyolországban és Finnországban zajlott. Ezek folytatásaként a negyedik tanulói turnus pénteken, 2024. február 23-án, indult útnak Portugáliába, Braga városába. A három földmérő technikus tanuló, Halász Áron Tamás és Őz Vencel Ágoston 12/E, valamint Helfer Szofi 5/13D osztályból és kísérő tanáruk Brandisz-Kántor Ivett tanárnő. A diákok egy hónapos Erasmus+ szakmai gyakorlatot töltenek el a Sinergeo cégnél, amely idén a 2. vízműs turnust fogadta hétfőn.

 

Brandisz-Kántor Ivett tanárnő és a diákok a következőképpen foglalják össze az eddig eltelt időszakot:
„A pénteki megérkezés után szombaton Braga, vasárnap pedig Porto került kulturális felderítésre. Az előbbi nem csak tartományi központ, hanem számos zarándokhellyel is büszkélkedik, amelyek közül a Bom Jesùs a világörökség része. II. János Pál pápa vércseppjén kívül még a katedrálist körülvevő lépcsőzetes kertek, vízesések is lenyűgöztek bennünket. Egy másik székesegyház is szerepelt a városnézésen, a Santuàrio do Sameiro, ahol szó szerint a város tetején állt a csoport!
Vasárnap Portóban folytatódott a helyi kultúra megismerése. A kikötőben kezdtük a sétát a Ponte de Luìs hídnál, amelyet Gustav Eiffel és tanítványai terveztek. Hajókáztunk a Rio Douro-n, láthattuk az óceánt és a kikötő mentén sorakozó színes házakat, borházakat (pl. Sandeman). Találtunk sajtboltot, ahol zongorakíséret mellett énekelték a What a wonderful world slágert, valamint a szardínia konzerv múzeumába is betértünk. 20 emeletnyi magasságkülönbséget leküzdve másztunk fel a Ribeira központba, amely a város történelmi centruma és az UNESCO világörökség része. A Harry Potter filmekből ismert Lello könyvesboltba sajnos idő hiányában nem tudtunk bejutni, több százan álltak sorba.
A helyi mondás ezt tartja: “Porto dolgozik, Braga imádkozik, Coimbra tanul és Lisszabon szórakozik.” Nos, a földmérő- és térinformatikus technikus tanulók Bragaban dolgoznak, Portóban boroztak és mindenhol jól szórakoznak. Hétfőn bemutatkoztak a munkaadójuknak, átadták az ajándékokat. Kedden pedig 10 km-t gyalogolva kézi GPS segítségével már a terepen dolgoztak. Még majdnem 4 hét áll előttük, de minden kihívásnak meg fognak felelni!”

 

A csoport Jorge Dinis Oliveira irodavezetővel
54

 

 

 Szardínia konzerv múzeum

2

 


Bom Jesus

 1011

 

 

Braga felülnézetből és az elmaradhatatlan portói!

63

 

 

178

erasmus

Copyright © 2013. All Rights Reserved.