BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Vízműsök Európában: Építjük Finnországot

1A 2023-2024-es tanévben iskolánk Erasmus+ szakképzési rövid futamidejű mobilitási projektet valósít meg (KA122-VET) alapítványán keresztül. Az ötödik, egyben az utolsó tanulói turnus hétfőn, 2024. február 26-án, indult útnak Finnországba, Kokemäki városába. A három magasépítő technikus tanuló, Balogh Attila és Gecse András 5/13.E, valamint Cserge Zsolt Róbert 12.A osztályból és kísérő tanáruk Balogh Zsuzsanna tanárnő. A diákok egy hónapos Erasmus+ szakmai gyakorlatot töltenek el a SATAEDU iskolában, amely idén a 2. vízműs turnust fogadta.


Balogh Zsuzsanna tanárnő és a diákok a következőképpen írják le az első napokat:
„Hétfőn késő este landoltunk Helsinkiben, majd egy kiadós alvást követően másnap délelőtt elindultunk felfedezni a finn fővárost, ám előbb bőröndjeinket elhelyeztük a központi pályaudvar csomagmegőrzőjében. A több órás gyaloglás során ellátogattunk a főváros jelképévé vált Helsinki Székesegyházhoz, majd a kikötőt vettük célba, ahol Helsinki egyik leghíresebb, leginkább turistákat csalogató piacát néztük meg. Nemcsak a hihetetlenül szép kilátásra csodálkoztunk rá, hanem arra is, mennyire vastag jég borítja a Balti-tengert. A délután folyamán utaztunk tovább Tampere városán keresztül Kokemäkibe, ahol kedd este elfoglaltuk a szállásunkat. Szerdán az iskola kávézójában találkoztunk Terry Sipponen tanár úrral, aki egyben a csoport mentora is. Pár perces egyeztetés után először a magasépítők tanműhelyébe mentünk, ahol a tanulók megkapták a munkaruhájukat, majd körbevezettek minket a műhelycsarnokon. A fiúkat azonnal a mélyvízbe dobták, beálltak a helyi diákok mellé szaunát építeni. Délután a várostól pár kilométerre található külső gyakorlati helyszínre mentünk. Ez lesz tanulóink gyakorlati helye az elkövetkező pár hétben.”

234

 

 

Szauna burkolása a műhelycsarnokban

56

 

Cserge Zsolt Róbert a szerdai napot a következőképpen írja a munkanaplójában:

„A munkaterületen épül egy ház és egy különálló garázs. A ház elsődleges és másodlagos tartószerkezetei és homlokzati borításai már készen vannak, de a garázsnak még nincsen kész a homlokzati borítása. Az első feladatunk az volt, hogy a ház konyha/nappali terének a mennyezetét kellett lefednünk gipszkartonnal. A gipszkartonozást segítette a csörlő által működtetett emelő szerkezet. Sajnos ennek az egyik acélsodronyt tartó bilincse használat közben elszakadt. Miután a gipszkarton lapok helyükre kerültek, a csavarokat 20 cm távolságba kell behajtani a karton felett elhelyezkedő deszkázatba, figyelve arra, hogy a lapok alsó síkvonalán kívül ne lógjon ki egy csavarfej se. Purhabozást ott használtunk, ahol a gipszkarton lapok között túl nagy a távolság. Így a glettelésnél nem kell túl sok anyagot felhasználni fölöslegesen. Ha a lapok fel lettek helyezve, merevítő deszkázatot kell méretre vágni, majd beilleszteni a kartonlapok fölé, ahol szükség van rá. Immáron a lapok elhelyezését saját erőből kellett elvégeznünk, mert az emelő szerkezet végleg megadta magát és nem akart többet emelni.”

 

Az elszakadt bilincs a kiálló acélsodrony végén látható

11

 

A réseket a lapok között éppen purhabbal töltöm ki

12

 

A külső gyakorlati helyszínen Balogh Zsuzsanna tanárnővel

10

 

Terry Sipponen tanár úrral

9

 


A csoport az első hétvégéjén ellátogatott Poriba, a Sataedu iskola által biztosított járművel van lehetőségük nekik is hétvégente a környéket megismerni.

 

78

 

 erasmus

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.