BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Digitális témahét a Jókai Kollégiumban

01Ismét eltelt egy év, ismét itt a digitális témahét! E rövid időszakban, digitális világunkban lényeges és meghatározó változások történtek. Gondoljunk csak a mesterséges intelligencia térnyerésére, az online csalások futótűzszerű terjedésére! Mindezek sokak mindennapjait változtatták meg. E jelenségek bizony hatással vannak tanulóink életére és lelki folyamataira is. Felelősségünknek tartjuk, hogy megmutassuk a napjainkban zajló változásokat, erősítsük a digitális kompetenciákat, és megtanítsuk diákjainkat arra, hogyan ismerjék fel és kerüljék el az online tér veszélyeit.
Április 9-én, kedden olyan előadáson vettünk részt, amelyet a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szakértője, Krnács András úr tartott. Az előadó közvetlensége, informatikai tudása és az ismertetett tudásanyag folyamatosan lekötötte tanulóink figyelmét. Beszélgettünk az internet veszélyeiről, kiemelten az internetes zaklatásról és a tudatos internethasználatról.

Jó tanácsként megtudtuk: Gondolkodj, mielőtt nyilvánossá teszel a neten valamit, hiszen az internet nem felejt. Segítséget kaptunk azzal kapcsolatban is, hogyan lehet helyrehozni, ha valami balul sül el, vagy hová lehet fordulni, ha veszélyben érzi valaki magát. Előadónk rendkívül felkészült volt, minden korcsoporttal megtalálta a közös hangot. Köszönjük szépen a hasznos információkat és a meglepetésajándékokat is!
Szerdán, április 10-én a már törzsvendégnek számító Szilágyi Ilona rendőr százados látogatott el hozzánk. Előadásának témája: Online csalások! Ez továbbra is az a téma, amelyről nem lehet eleget beszélni! Számos példával fűszerezve az alábbi területek kerültek reflektorfénybe: az online társkeresés és chatezés veszélyei; a közösségi médiába feltöltött képek tartalmának büntetőjogi következményei; újszerű csalások e-maileken és telefonos hívásokon keresztül történő terjedése. Végül, de nem utolsósorban, fontos elemként előkerült az online bántalmazások kiapadhatatlan témaköre. Az előadás végén diákjaink őket érdeklő kérdésekről beszélgettek előadónkkal. Köszönjük a színvonalas programot, a hasznos gondolatokat!
Csütörtökön, április 11-én Orvos Zita mentálhigiénés szakember interaktív előadását hallgattuk meg. Témája: „Küzdjünk együtt az utcai zaklatások ellen!” Egy bűnmegelőzési kampányban vehettünk részt, amelynek célja: Tanuljuk meg észrevenni a zaklatásokat, és tanuljunk meg megfelelően reagálni rájuk! Megtudtuk, ha bennünket ér zaklatás, akkor hogyan kezeljük azt úgy, hogy ne legyen ránk negatív hatással!
Világunk csodálatos, de veszélyes hely. Meg kell tanulnunk kiigazodni benne! Ez halmozottan igaz a digitális térre is. Ki kell aknáznunk lehetőségeit, de ismernünk kell veszélyeit, buktatóit is! E cél elérésében nyújt nagy segítséget és lehetőséget a digitális témahét is. Munkánk nem ért véget! Találkozzunk egy év múlva! Ugyanekkor, ugyanitt!

 

 

02030405

Copyright © 2013. All Rights Reserved.