BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

CÉLJAINK: B1, B2, C1!


B1, B2 illetve C1.
Ez mind a nyelvvizsga, pontosabban a vizsga fokozatainak betűjelei: alap-, közép- illetve felsőfok.
Már kisiskolás korunktól kezdve magas óraszámban tanulunk nyelveket. Ez bizony nem véletlen. Manapság mindenki számára létszükséglet egy idegen nyelv ismerete. Amióta Magyarország az Európai Unió tagja (2004. május 1.) mindenkinek joga van bármelyik másik uniós országban letelepedni és dolgozni. A határok megszűntek (Schengeni egyezmény - 2007. december 21.), de az embereknek még mindig gátat szab az idegen nyelvek ismeretének hiánya.

Nagyon fontos, hogy fejlesszük magunkat, idegen nyelveket tanuljunk. Ezzel a megszerzett tudással megtesszük az első lépést afelé, hogy a világ bármely pontján megértethetjük magunkat, és helyt tudunk állni bármiről, is legyen szó. Például egy külföldi nyaralás alkalmával sokkal egyszerűbb szavakkal elmondani azt, amit éppen szeretnénk, mintsem kézzel-lábbal mutogatva magyarázni a legegyszerűbb dolgokat. Ha szeretnénk külföldön dolgozni, akkor szintén elengedhetetlen a célország nyelvének ismerete.

A nyelvvizsga-bizonyítványt birtokolni megnyugtató érzés, hiánya azonban a későbbiekben komoly versenyhátrányt jelenthet. Diákként a továbbtanulásnál egy középfokú nyelvvizsga 35 pluszpontot jelent az elérhető 80 többletpontból. Egy esetleges másik nyelvvizsga birtoklásával ez a szám 50 pontig feltornázható.

Ha fellapozunk egy újságot, vagy egy internetes álláskereső oldalon böngészünk, azt látjuk, hogy szinte minden állásnál feltételként szerepel egy idegen nyelv ismerete. Egy igazán jó állást az az ember szerezhet meg, aki nem riad meg akkor, amikor épp nem magyarul kell megszólalnia.

Az iskolai nyelvórákon eltöltött hosszú idő és az otthon nyelvtanulással töltött idő megkoronázása az, amikor a diák a kezében foghatja a nyelvvizsga-bizonyítványát. Mindennek eléréséhez azonban rögös út vezet.

Leggyakrabban azzal kezdődik a felkészülés, hogy a lelkes tanuló beiratkozik egy nyelvtanfolyamra vagy keres egy magántanárt. A tanfolyamok résztvevői egy előre meghatározott óraszám elvégzése után már mehetnek is a nyelvvizsgázni. A magántanár mellett döntők egy közvetlenebb tanulási formát választanak. A tanulónak csak akkor kell vizsgára mennie, ha már a tanár és a diák is teljesen felkészültnek érzi magát a megmérettetéshez. Mindkét választás nagyon költséges.

A Vízmű tanulói kiváltságos helyzetben vannak. A Vásárhelyi Pál Alapítvány jóvoltából a középfokú nyelvvizsgát szerző tanulók 40. 000 Ft készpénzt kapnak a bizonyítvány felmutatásának ellenében.

A legfontosabb az, hogy a cél mindvégig ott lebegjen a szemünk előtt. Sikeres nyelvvizsgát teszünk!

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.