BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Szép magyar beszéd


"A Kazinczy-díj és a Kazinczy-érem legfontosabb feladata minél szélesebb körben felébreszteni és ébren tartani az érdeklődést a helyes magyar kiejtés közügye iránt."         
Péchy Blanka

Volt egyszer egy kiváló színésznő, Péchy Blanka. A mai kor embere nemigen ismeri, hiszen kevés filmben szerepelt, színpadi alakításaiért azonban - melyek számunkra sajnos elvesztek - érdemes művész címet kapott.
Sokoldalú ember volt. Kortársai közül versmondó képességével tűnt ki. Később író lett. De tanított is, kultúrattasé is volt. Fáradhatatlanul dolgozott, és bár 1964-ben - 70 évesen - nyugdíjba vonult, egy feladattól nem tudott megválni: rádiós műsorát, a "Beszélni nehéz" címűt 94 éves korában bekövetkezett haláláig szerkesztette.
Ez a műsor szorosan kapcsolódott, ("Szóról szóra" címen ma is kapcsolódik), a Kazinczy-díj illetve a Kazinczy-érem odaítéléséhez. 1960-ban ugyanis a színésznő 1 millió forintos (!) alapítványt tett (abban az időben egy kifli 40 fillér, egy újság 2 forint 30 fillér volt) hivatásos előadóművészek illetve diákok számára. Célja a szép magyar beszéd ápolása volt.
Azóta az Alapítvány minden évben megrendezi országos versenyét. Felkészülésképpen mi is meghirdettük az iskolai fordulót, melyen a versenyzőknek két szöveget kellett a szövegfonetikai eszközök értő alkalmazásával tolmácsolniuk.
A tét az volt, hogy ki képviseli iskolánkat a megyei fordulóban. Örömmel jelentem: a győztes Paróczai Viktória 11. Dg osztályos tanuló. Ezúton is gratulálunk neki, és persze minden versenyzőnknek. Vikinek eredményes felkészülést kívánunk, amiben Körmendi Mária tanárnő fogja őt segíteni.

 

              

Copyright © 2013. All Rights Reserved.