BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

A számítógépes játékok hatásai a fiatalokra


Manapság egyre gyakrabban mondják, hogy a számítógépes játékok kártékonyan hatnak a gyerekekre, fiatalokra. De ez szerintem nem teljesen így van! Igaz, hogy vannak, akik szenvedélyesen szeretnek játszani, és ez nem jó, de NEM MINDENKI ilyen!  Az a baj, hogy az emberek az élet majdnem minden területén általánosítanak, és éppen ezért ebben a témában is számos félreértés van. Igenis léteznek olyanok, akik csak ritkán ülnek a gép elé.

Úgy vettem észre, hogy a felnőttek mindig csupán csak azzal tudnak érvelni, hogy sok az erőszakkal teli játék, és ezek csak a fiatalok kárára válhatnak: ők maguk is agresszívek lesznek. Csak azt nem veszik figyelembe, hogy nemcsak ilyenek léteznek! Ám ha valaki ilyenekkel is tölti el a szabadidejét, akkor sem biztos, hogy az nagyon rossz, mert ezek között sok az olyan, ami a reflexet, a gondolkodást, a logikát is fejleszti!
Személyes tapasztalataim szerint idegen nyelvi tudásunkat, szókincsünket is gyarapíthatjuk az ilyesféle elfoglaltságok, hobbik során. Nem egy olyan kortársammal beszélgettem már arról, hogy azok, akik a suliban németet tanulnak, azok könnyedén megértik az angol nyelvű játékokat is, hiszen a játék során megismerkednek egy bizonyos téma szókincsével.
Sajnos valószínűleg örök probléma lesz a generációk között, hogy a felnőttek (igaz nem mindegyikőjük!) hülyeségnek, értelmetlennek tartják a számítógépes játékokat, de úgy vélem, hogy ezt csak azért mondják, mert ők nem ezeken nőttek fel, és nem ismerik a játékok szépségeit és persze gyakorlati hasznát.
Tehát még egyszer azt kérem, hogy ne ítéljük el a játékosokat, de abban értsünk egyet, hogy a túlzott számítógépezés hosszú távon több okból nem szerencsés és egészséges!

(Az írás eredetileg a Békés Megyei Hírlap által középiskolások számára szervezett SÉTA című program keretében készült.)

 

              

Copyright © 2013. All Rights Reserved.