BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Jegesbarlangban


Szombat reggel gyülekezik a tömeg az iskola előtt. Nem rendkívüli tanítást rendeltek el, hanem az aranyosfői jegesbarlang (Scarisoara) felkeresésére indul a csapat. Ebben a Bihar-hegységben található barlangban nyáron sem olvad el a jég. Útvonalunk Sarkad - Nagyszalonta -Tenke - Belényes.
A 6 órai indulást követően gyorsan telik az idő, de a hegyi utakon lassan halad a két busz. 11 körül érünk arra a helyre, ahonnan már csak gyalog folytathatjuk utunkat. Kb. 6 km áll előttünk, összesen 400 m a szintkülönbség. A hőmérséklet legalább 30 C. Az alföldi embereknek szokatlan a hegymenet. Két óra menetelés után elérjük az 1165 m-es magasságot, ahol bejuthatunk a barlangba.
A lejárat egy katlanszerű üreg, ahol vaslépcsők segítik a lejutást. Lefelé haladva gyorsan csökken a hőmérséklet, csúszni kezd a lépcső és a korlát. Lent láthatók a jégképződmények, bár a nyári meleg hatására a felhalmozódott jég egy része olvadásnak indul. Ilyenkor nem is látogatható teljes hosszában a barlang, amiben most víz is van, nemcsak jég. Miután megcsodáltuk a jégalakzatokat, felkapaszkodunk a lépcsőkön, és elindulunk vissza. A táj nagyon szép. Ebben a magasságban már főként fenyők vannak. Szembesülünk azzal, hogy a mészkőhegységben ritka a felszíni vízfolyás, pedig az innivalónk fogytán. Végre elérjük a parkolót, és rávetjük magunkat az otthagyott enni-, és innivalóra.
A visszautat gyorsabban, kb. 4 óra alatt- tesszük meg, de így is este 10 óra után értünk Békéscsabára.
A szervezést köszönjük Petrovszki Zoltán és Veres Gábor tanár úrnak.
 
 
          
 
 
 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.