BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Gyermekemet az országért, avagy történelmi kalandozás a Munkácsy Múzeumban


Szerencsésnek mondhatom magam mint a történelem iránt fokozottan érdeklődő ember, hogy Békéscsabán egy nagyszerű kiállítást rendeztek a tatárjárás eseményeiről a Munkácsy Múzeumban.
Ahogy belépünk a "Múzsák termébe", elénk tárul egy jurta. Körülötte sok-sok kép és persze a magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseményének históriája. A fények, hangok mind-mind segítik a nézelődőt abban, hogy beleélje magát az akkori helyzetbe.
Először azt hittem, hogy az egész kiállítás csak ennyi. De mégsem! A nagyobb terembe a már említett jurtán át vezet az út. Oktatóvideókkal és digitális könyvekkel tehető még színesebbé ez a kis "túra". A tatárjárás helyszínéről előkerült leleteket szemügyre vehetjük az üvegszekrényeken keresztül. Rendkívül érdekes, hogy sok tárgy épen került elő: fülbevalók, tálak, sisakok, kardok. Nekem a legjobban a viaszfigurák tetszettek - magyar és tatár harcosok, kereskedők, illetve IV. Béla király és lánya, Árpádházi Szent Margit -, továbbá mint leendő magasépítő technikusnak a szakmához kapcsolódó oszlop- és lábazatmaradványok. Nagy táblákon olvashatjuk, hogyan sikerült Batu kánnak és seregének átkelnie a Sajón, hogy aztán döntő csapást mérjen a magyar seregre és mentsvárára, Esztergomra.
Az utazás sajnos itt véget ér, még pár képet gyorsan megnézek és elhagyom a "muhi mezőt".
Mindenkinek ajánlom, kiváltképpen azoknak, akik szeretik a történelmet!
 
 
                   

Copyright © 2013. All Rights Reserved.