BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Lehidaltam

Nyári vakációim egyik színhelye Horvátország. Szeretem az állandóságot, így nem szívesen váltogatom a pihenés helyszíneit. Régebben Dubrovnikba jártam, de sajnos felszámolták azt a kempinget, amelybe már 1988-ban is jártam. Szerencsére most sikerült egy másik adriai gyöngyszemet találni, a Cres és Losinj szigetek találkozásánál található Osor települést.
Nekem mint mérnöknek és a régi műszaki alkotásokra fogékony lénynek külön csemegét jelentett, hogy a két sziget közt lévő híd ­­- ami egy tündéri, acélszerkezetes átkelő -MOZGATHATÓ! Jelesül: elfordítható.

 

 

 

 

        

 

Alaphelyzetben háromtámaszú, a fordítás során kéttámaszú konzolos tartó; a konzol felőli támasz forgózsámolyos, a másikalátámasztásnál van a forgást biztosító fogas kerék. A híd alaphelyzetben acélsarukon nyugszik, az elfordítási procedúra nagyon egyszerű:

1. A hidraulika munkahenger megemeli a hidat /Mint az autóemelő/

2. Az acélsarukat egy rudazatrendszer és egy kurbli segítségével elfordítják

3. A hidraulikát visszahúzzák /Ekkor a híd statikai rendszert vált: háromtámaszúból kéttámaszú konzolossá válik és a forgózsámoly miatt elfordítható lesz./

4. Elfordítás

5. Hajóközlekedés

 

            

 

6. Hajóközlekedés

7. Visszafordítás

8. A hidraulikát kinyomják /Ekkor a híd statikai rendszert vált, kéttámaszú konzolosból háromtámaszúvá válik és fix lesz./

9. Az acélsarukat egy rudazatrendszer és egy kurbli segítségével visszafordítják

10. A munkahengereket visszahúzzák

Ezt a folyamatot naponta kétszer - reggel 9-kor és délután 4 órakor - megismétlik, az autósok bánatára, de a hajósok és a nézőközönség nagy örömére.

Jómagam mind autósként, mind vízi jármű - sajnos csak kajak - hajtójaként megcsodálhattam a produkciót.

Volt a hídnak még egy hasznosítása is, ami talán a legélvezetesebb.

 

      

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.