BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Hírtár » Kollégiumi hírek » Rendezvény


Jókai hét a Koleszban - első nap

20110418_jokaihet_elsonap2011. április 11-én ünnepélyes megnyitóval kezdődött el a már 19. alkalommal megrendezésre kerülő Jókai hét. Az ünnepséget Kaszanyi Lídia kezdte egy általa kiválasztott József Attila verssel, ezt követően jómagam felolvastam a Jókai Mór tiszteletére írt megemlékezést, melyet erre az alkalomra állítottam össze. A műsor után Dr. Kerekes Attila önkormányzati képviselő és egyben rendezvénysorozatunk védnöke megnyitotta a hetet. Ezután a Trefort Ágoston Fiúkórus hét tagja adott elő a közönségnek egy dalt, majd valamennyien kimentünk a szobor koszorúzására.  A hételindítását követően az Alapfokú Művészeti Iskola kiállítására került sor. Az iskola képviselőjének beszéde után két lány lépett föl, egyikük fuvolázott, a másik pedig egy népdalt énekelt el.

A megnyitóval nemcsak a hét, hanem a programok is elkezdődtek. A Honfoglaló verseny baráti hangulatban zajlott, végeredményképpen a helyezések a következőképpen alakultak: 1. Lucz Zsolt, 2. Takács Nóra, aki megvédte tavaly megszerzett címét, a 3. pedig Liska Boglárka lett. Reméljük azok sem keseredtek el, akik idén nem értek el helyezést.

A nap programjai között szerepelt még KERI-s diákjaink gasztronómiai bemutatója is. Első körben megtekinthettünk két gyönyörűen megterített asztalt: az egyik egy romantikus vacsorához illet, a másik pedig egy tavaszias terítéket viselt. Emellett az angol gasztronómia bemutatásával készültek: az általános gasztronómiával kezdtek, ezt követték az étkezési szokások. A legnépszerűbb utcai „gyors” étel a fish and chips ( Hal hasábburgonyával ). Majd kitértek a külön-külön a tipikus ételeket, amelyek ezekben az étkezésekben fogyasztanak. Például reggelinél bacon and eggs – húsos sültsonka; majd ebédnél szendvics vagy hidegsült, meleg ebéd: egy csésze leves vagy ivólé, sült valamilyen salátával; a vacsora régebben ünnepélyes keretek között zajlott. Említésre kerültek még az italok is. Legkedveltebb a whisky, de jelentős a gin, vodka amiket „Tonic Vater”-el isznak. Népszerűek a vörös borok, de a sör fogyasztásuk sem elhanyagolható, hisz már az otthoni sörfőzés is elterjedt. Végezetül ezen szokások hatásával és jelentőségével zárult az előadás.

Az eseményről készült képek a képtárban >>>

 

Copyright © 2013. All Rights Reserved.