BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Magasépítő technikus

01

Az építészet tudománya több ezer éves múltra tekint vissza. Az építő ember nemcsak a lakhatásának körülményeit alakította ki, hanem ezzel együtt a környezetét is megváltoztatta, szebbé tette, formálta. Az évszázadokon át létrehozott alkotások közül soknak a csodájára járunk napjainkban is, sok építmény lett a világörökség része.
Ennek az építő folyamatnak részesei az építészek, és ebben a folyamatban nélkülözhetetlen munkatársak az építész technikusok, más néven a magasépítő technikusok is.
A magasépítő technikusok, képezik az építő szakma legnépesebb csoportját. A Vízműben tanuló leendő szakemberek megismerik az új épületek építésének technológiáját, szerkezeti megoldásait, munkaszervezési módszereit. Megtanulják a korszerű és a hagyományos építőanyagok tulajdonságait, felhasználásuk módját, elsajátítják az alkalmazásuknak megfelelő technológiákat. Az oktatásban nagy hangsúlyt kap a felújítás, az üzemeltetés, a fenntartás és a műemlékmegóvás is. Az építész technikusok széles ismerettel rendelkező szakemberek, akik részt vesznek az épület tervezési folyamatától az építésen át a használatbavételi eljárásig tartó hosszú időszak minden fázisában. Azért, hogy ezeknek a széleskörű elvárásoknak megfeleljenek ők azok, akik a legtöbbet rajzolnak: szabadkézzel vázolnak, rajzeszközökkel szerkesztenek, számítógéppel terveznek; és sokat számolnak a garantált biztonság érdekében.
Végzett technikusként feladatuk lehet az új épületek építésének előkészítése, az építés irányítása, felügyelete vagy művezetői feladatok ellátása is.
Elhelyezkedésükre számtalan lehetőség kínálkozik. Részt vehetnek a tervezőmunkában, a tervezőmérnök mellett különböző részfeladatok ellátásában is. A helyi önkormányzatoknál mint műszaki előadók segítik a településrendezési munkákat, építési ellenőrzéseket, építési engedélyek kiadását. A biztosító társaságoknál szívesen alkalmazzák őket kárszakértőként. Önálló tevékenységként vezethetnek építési vállalkozást, elláthatják a felelős műszaki vezető felelősségteljes és fontos munkáját.
Az oktatásában a hagyományos módszerek mellett a korszerű képzés feltételei is adottak. Így gyakran alkalmazott módszer a tananyag közös feldolgozása, táblai rajz, ismétlés, csoportmunka. Emellett digitális tananyagok és látványos bemutatók színesítik az oktatást. Jelentős súlyt kap a számítógépes tervezőprogramok megismerése, használata, a korszerű elvek, multimédiás eszközök alkalmazása is. Szakmai napokon a modern építőanyagokat meghívott vendégként a gyártó vállalatok műszaki szaktanácsadói mutatják be.
Tanulmányaik folytatásaként sokan választják a Műszaki Egyetemet vagy a főiskolákat. Jó műszaki alapozásuknak, és az elsajátított szakmai tudásnak köszönhetően sikerrel veszik a legnehezebb akadályokat is. Végzett építészmérnökként az építészet szerelmeseiként élik le tartalmas életüket.

 

06070809101112131415

Copyright © 2013. All Rights Reserved.