BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Útépítő és -fenntartó technikus

00A technikusi vizsgára történő felkészülés alatt tanulóink elsajátítják a szakmájuk szerteágazó feladatait. Olyan szakemberekké vállnak, akik képesek az építési, fenntartási és üzemeltetési folyamatok előkészítésében, lebonyolításában, mérnöki felkészültséget nem igénylő részfeladatok önálló ellátására.

Tanulmányaik során megismerik az új utak építésének folyamatát. A talajviszonyok feltárását, a helyi építőanyagok felkutatását, talajmechanikai vizsgálatok elvégzését, értékelését. A tervezés folyamatát, melynek során szerkesztői, segédtervezői munkákat végeznek, anyagkimutatást, költségvetést készítenek, a műszaki leírás adatait összegyűjtik, és közreműködnek az engedélyeztetésben. Az előkészítés során raktárak, rakodóhelyek, felvonulási létesítmények, szállítási útvonalak kitűzését, a keverőtelepek építésének, a munkaterület berendezésének szervezését, munkafolyamatainak ellenőrzését végezhetik. A részmunkák ütemezése, a munkaerő és a gépek gazdaságos kihasználásának szervezése, a munkahelyi anyagvizsgálatok, a jegyzőkönyvek kitöltése és értékelése, és az építés műszaki dokumentációinak vezetése is az ő feladatuk. Ismerniük kell a munkavédelmi és környezetvédelmi előírásokat, melyeket be kell tartaniuk, illetve be kell tartatniuk. Az elkészült út minőségének ellenőrzésében, a befejező munkák irányításában, valamint az átadás-átvételi eljárás lefolytatásában is jelentős szerepet kell vállalniuk.

A technikusok szintén fontos feladata az utak üzemeltetése illetve fenntartása. Megismerik az út és a burkolatok karbantartási feladatait, a munkák szervezésének és kivitelezésének folyamatát. A felületi hibák javításának lehetséges megoldásait, a földművek, padkák, árkok és folyókák, úttartozékok és növényzet karbantartásának, és tisztán tartásának végrehajtását, továbbá a téli forgalombiztosítás feladatait. Képzésük során megismerkednek az úthálózat fejlesztésének lehetőségeivel a forgalmi rend és a forgalomirányítás kialakításával, az üzemi feltételek biztosításával, a meglévő út teherbírásának és felületi tulajdonságainak meghatározásával, a pályaszerkezet feltárásával.

Mindezeken túl a mélyépítés egyéb tudományágaiban elmélyülnek. A híd- és vasútépítés alapvető ismeretanyagát is elsajátítják, illetve a műtárgyak, csatornák és egyéb közművek építését és fenntartását. Jól boldogulnak a hagyományos és korszerű geodéziai műszerekkel és az informatika világában is megállják helyüket, legyen szó irodai szoftverekről vagy tervező programokról.

Technikusi bizonyítvány után sokan tovább tanulnak valamelyik elismert főiskolán vagy egyetemen. Az itt megszerzett tudásra alapozva jelentős előnnyel vágnak neki a mérnöki pályának.

01020304050607080910111213141516

Copyright © 2013. All Rights Reserved.