BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
TECHNIKUM
ÉS KOLLÉGIUM

Mélyépítő technikus

01A mélyépítő technikusok olyan szakemberek, akik az építkezések minden fázisával megismerkednek, többféle szakmához is kapcsolódó ismeretekre van szükségük. Ezért az iskolai tanulmányaik során mind az elméleti, mind a gyakorlati képzésük magas szinten folyik, a jelenlegi legkorszerűbb technikákat megismerve, alkalmazva készülnek fel a szakmai vizsgára. Elsajátítják a tervezés, az előkészítés, a kivitelezés, és az ellenőrzés folyamatait, fontos lépéseit, szakmai fogásait.

A mélyépítő technikusi oklevéllel rendelkező szakember sokféle munkakört betölthet:

 

 

  • Építéselőkészítőként munkája során részt vesz a mélyépítési műszaki tervdokumentációk kidolgozásában. Közreműködik a hatósági, szakhatósági engedélyezés előkészítésében, eljárásaiban. Az építés előkészítése során összeállítja a pályázati, versenytárgyalási dokumentációs javaslatot, részt vesz a kivitelezés szervezési dokumentációjának elkészítésében. Előkészíti az építés időbeli szervezési dokumentációját, munkamenet-ütemterveket állít össze. Felülvizsgálja és összeállítja a költségvetést, elkészíti az árkalkulációt, meghatározza az ajánlati árat, előkészíti a szerződéskötéseket, az alvállalkozói szerződéseket.
  • Kivitelezőként irányítja és szervezi a szükséges talajfeltárásokat, a földmunkákkal, alapozásokkal, út- és közműhálózat építésével kapcsolatos kivitelezési feladatokat. Geodéziai felméréseket végez, kitűzi az építendő létesítményeket, meghatározza a napi feladatokat, átveszi és ellenőrzi az építési anyagokat, segédeszközöket, gépeket. Irányítja az egyszerűbb szerkezetek falazási, vakolási, betonozási, burkolási munkáit, részt vesz a bonyolultabb szerkezetépítési, szerelési munkák irányításában. Összeállítja és ellenőrzi a számlákat, előkészíti a kifizetéseket, érvényesíti és ellenőrzi a munkavégzés során a baleset-, munka- és környezetvédelmi előírások betartását. Ellenőrzi a szerződésekben foglalt feladatok teljesülését, előkészíti, megszervezi a hatósági használatbavételi eljárást, gondoskodik a hiánypótlások teljesítéséről, a javítási, szavatossági és jótállási kötelezettségek teljesítéséről.
  • Műszaki ellenőrként ellátja az ellenőrzési feladatokat a beruházó vagy a hatóság megbízásából, részt vesz a szerződéses teljesítmények ellenőrzésében. Ellenőrzi a mélyépítési műtárgyak, közműhálózatok és –berendezések üzemképességét, az elkészült szerkezetek meglétét, minőségi követelményeinek való megfelelést, rögzíti a hiányosságokat.

A szerteágazó szakmai tudás megszerzése nemcsak a fenti munkakörök betöltése miatt fontos, de nagy előnyt jelent a továbbtanulók részére a főiskolai vagy egyetemi tanulmányaik sikeres elvégzésében is. Ezzel a tudással felvértezve nagy eséllyel válnak technikusból mérnökké.

 0302050607080910

Copyright © 2013. All Rights Reserved.