A Margit híd

0Ha fővárosunk látképére gondolsz, mi ugrik be először? A Parlament, a Citadella, esetleg az, hogy a Buda és Pest mennyire különbözik egymástól, mégis egészet alkotva? A mi figyelmünket (útépítőként) leginkább a Duna-hidak ragadták meg. El tudnád képzelni Budapestet például a jellegzetes Lánchíd nélkül? Aligha.

Azonban nem csak a Lánchídnak van ilyen meghatározó szerepe. Budapest második állandó hídja, a Gyulai Pál javaslatára Margit hídnak elkeresztelt építmény.

A Margit híd a Szent István körutat és a Margit körutat köti össze, és az utólag épült szárnyhíd használatával a Margit-szigetre is eljuthatunk. Szerkezettípusa szerint kétcsuklós ívhíd, mely középső pillérénél 30 fokos szögben megtörik (itt található a szárnyhíd csatlakozása).

Nézzük a történetét kronológiailag: 1870-ben törvénycikket írtak elő egy új Duna-híd építéséről, 1871-ben írták ki tervpályázatát melyre több, mint félszáz mű érkezett. Ezek közül választották ki a francia tervező, Ernest Goüin elképzelését. 1872 és 1876 között épült, 1876. április 30-án adták át. 1900. augusztusában nyitották meg a forgalmat a szárnyhíd előtt.

Kezdetben egy útpályát, két oldalán járdát, valamint egy villamospályát használhattak a közlekedők. 1935-37-ben a hidat szélesítették, az útpálya és a járda is nagyobb teret kapott és ekkor került középre a villamos pályája is, mindez Mihailich Győző tervei alapján.

A híd a második világháború során két robbanást is elszenvedett. Először 1944. november 4-én a németek aláaknázása révén. A robbanás a déli csúcsforgalomban történt közel 100 magyar állampolgár életét követelve. A budai részeket 1945. január 18-án robbantották fel.

A jelenlegi szerkezetét 1947-48-ban kapta, háború utáni újjáépítésekor. A híd hat ívet kapott, magasabb lett az ívek nyílmagassága, a pálya és az ívek között elmaradt a rácsozat, valamint ismét nőtt a szélessége. Teljes szélessége jelenleg 25 m, hossza 607,6 m.

2009-ben megkezdték felújítását, mostani valóját 2011 decemberében nyerte el, 6 milliárd forint európai uniós támogatás segítségével. A Közgép Zrt. rekonstrukciója az Európai Acélszerkezeti Szövetség nívódíját is megkapta.

Mindent egybevetve egy gyönyörű hídról beszélhetünk, mely a funkciója mellett esztétikailag is csodás látványt nyújt. Ha tehetitek, tegyetek egy sétát arrafelé, nem fogtok csalódni.

2341