Tanulmányi kirándulás az Alföldvíz Zrt. diszpécserközpontjában

2Az egyik reggeli óránkon egyszer csak így szólt Hankó András tanár úr: „El szeretnélek vinni titeket az Alföldvíz Zrt. diszpécserközpontjába!” A figyelmünket egyből felkeltette a lehetőség, és egyöntetűen elfogadtuk a felajánlást. A tanulmányi kirándulásra 2018. október 5-én, péntek reggel került sor.
Miután megérkeztünk a központba, egyenesen az egyik irodába vezetettek minket. A szoba falára helyezett LED panelen, az Alföldvíz Zrt. hatáskörébe tartozó összes város, község és tanya neve fel van tüntetve, ahol a cég vízszolgáltatással látja el az embereket nap mint nap. A panelen a város és községnevek mellett fel van tüntetve egy-egy kis víztorony-ikon is, amely az aktuális vízállást mutatja. Ha valamilyen meghibásodás történik, a rendszer egyből jelez az irodában dolgozó embereknek, akik értesítik a karbantartókat. A következő állomásunk a szivattyúház volt.

Itt 4 nagyobb szivattyút láthattunk, amely képes elszállítani a megye 4 különböző pontjára az ivóvizet. Harmadik megállónk egy kisebb épület volt a telephelyen belül, ahol a vízmérő órákkal foglalkoznak. Itt szerelik össze darabról darabra ezeket, amelyeket később alapos teszteknek vetnek alá és hitelesítenek. Az egyik ilyen teszt során 20 vízmérő órát kötnek be a rendszerbe, melyeket nyomáspróbának vetnek alá. A nyomáspróba során derül ki, hogy megfelelően működik-e az óra.
Tanár úr a kirándulás alatt folyamatosan mesélt nekünk érdekes történeteket, melyeket figyelemmel hallgattunk, majd jót derültünk rajtuk. Köszönjük neki ezt a felejthetetlen élményt! :-)

 

1