Vízműsök a polgármesteri hivatalban

1A történelem érettségi állampolgári ismeretek része apropóján, osztályfőnökünk, Balogh Zsuzsanna tanárnő szervezésében részt vehettünk egy interaktív foglalkozáson a polgármesteri hivatalban. A magyarországi demokratikus folyamatokkal, választásokkal, illetve a közigazgatási szervek működésével ismerkedtünk meg, gyarapítottuk meglévő tudásunkat.
A polgármesteri hivatal dísztermében Varga Tamás alpolgármester úr és dr. Kiss Gyula aljegyző fogadtak minket. Először az önkormányzat működését, a bizottságok felépítését és feladatairól hallhattunk, majd a közgyűlés feladatairól és megválasztásáról beszélgettünk. Az önkormányzati választásokon kívül volt szó a kisebbségi önkormányzatokról, az országgyűlési és az európai parlamenti választásokról is. Ismertették velünk a választások feltételeit, körülményeit, lebonyolítását; szó esett a választójogról is.

Dr. Kiss Gyula aljegyző elmagyarázta a jegyzők feladatait, hogyan készítik elő és hogyan ellenőrzik a közgyűlés által hozott döntések jogi oldalát. Beszéltünk az Alaptörvényről és az Alkotmánybíróságról, az ombudsman és a köztársasági elnök feladatairól.
A megközelítőleg 1-1,5 órás látogatás informatív és érdekes volt, egy kicsit jobban megértettük a körülöttünk zajló folyamatokat, amelyek befolyásolnak minket, de mi is tudjuk befolyásolni őket. Reményeink szerint a közelgő érettségi vizsgán is hasznát tudjuk venni újonnan szerzett tudásunknak.

 

234