A Vízmű kollégistái a Toldi filmvetítésén

22020. február 11-én a Vízmű kollégistái is megtekinthették a 2019-ben Baranyai Tamás rendező által forgatott Toldi című filmet. Az alkotók a 21. századi művet iskolai segédanyagnak szánták, ezért vállalásuk az, hogy az ország valamennyi közoktatási intézményébe eljuttassák a filmet. A tanulók a filmvetítés végén diskurzust folytathattak a film készítőivel.
Nagy-Laczkó Balázs forgatókönyvíró elmondta, hogy az volt a céljuk, hogy megmutassák a tájegység közös kulturális értékeit. Ehhez adva volt Arany János személyisége, hiszen ő Nagyszalonta híres szülötte, de egész életútja összeköthető a bihari tájjal és a Körösök vidékével. „Nagyon fontos volt számunkra, hogy egy olyan alkotást hozzunk létre, amelyben egyrészt meg tudják mutatni magukat a lelkes amatőrök, a diákok, illetve a profi hivatásos színészek is. Be szerettük volna mutatni, hogy mi az, ami miatt Arany Jánosnak a Toldi című műve összeköthető a mai értékekkel, és hogyan tudjuk ezeket aktualizálni.” – fogalmazott. Hozzátette, hogy szem előtt tartották azt is, hogy a filmet be lehessen építeni az oktatásba, és ezáltal a diákok is megtalálják a kapcsolódási pontot az iskolai tananyaggal.
Baranyai Tamás megemlítette, hogy bár 21. századi környezetben forgatták le a Toldit, vagyis a szereplők, közöttük rengeteg diák civil ruhában szerepelt, mégis valamennyi fontos epizódot megjelenítettek a filmben, azaz követték a mű kronológiáját, az eredeti szövegeket pedig narrátor segítségével idézték fel. A Toldi-film egyben “gyulai imázsfilm” is, hiszen az események hátterében többek között a Gyulai vár, a Várfürdő, az Erkel-ház is látható – tette hozzá.

1