BÉKÉSCSABAI SZC
VÁSÁRHELYI PÁL
SZAKGIMNÁZIUMA
ÉS KOLLÉGIUMA

Bihari Túrák a Vízműben!

01A békéscsabai székhelyű Bihari Túrák Egyesület a város régebbi természetjáró közösségei közé tartozik. Fő céljai között szerepel a Békéscsabától keletre fekvő, a Körösök vízgyűjtőjéhez tartozó terület hegységeinek (tágabb értelemben egész Erdélynek) megismerése, túrák lebonyolítása, valamint ismeretterjesztő előadások szervezése is. Jómagam a 2014-es esztendőben kerültem kapcsolatba az egyesülettel, s azóta számtalan szervezett túrán vettem részt, több ismeretterjesztő előadást is tartottam.

Az egyesület elnökével, Kocziha Attilával beszélgetéseink során már többször felmerült annak a gondolata, hogy a természetjárásba, túrázásba be lehetne vonni a fiatalabb korosztályt, akár a Vízmű diákságát is. Az elmúlt években mindig akadt egy-egy tanítvány, aki eljött az egyesület túráira vagy előadásaira, de a tömeges jelenlét nem volt soha jellemző. Eddig!?
A tavalyi év decemberében tartottuk meg a Bihari Túrák Egyesület első klubdélutánját a Vízmű 22. sz. termében. Hálásak vagyunk az iskolavezetésnek, hogy engedélyezte a Vízműben az esemény lebonyolítását. A decemberi összejövetel fő témája a BTE tevékenységének bemutatása, valamint egy tavalyi sátras gerinctúra (Csindrel-hegység) képes fotóbemutatója volt. Számunkra is meglepődést okozott, hogy közel 25 fős létszámmal tarthattuk meg az első alkalmat, melynek közönsége nagy része vízműs, főleg 9. osztályos diák volt. A találkozó klubdélután jellegét erősítettük még egy kis pogácsával és üdítővel is.
A második összejövetelre január utolsó csütörtökjén került sor a szokott helyen és körülmények között. A közel 30 fős hallgatóság ezúttal a túrázás során használatos felszerelések világába nyerhetett betekintést. Jómagam, Kocziha Attila és Erdős Dániel túratárs bemutattuk a magasabb hegyek között használatos sátrak, hálózsákok, bakancsok, ruházatok és egyéb kiegészítők működését és rendeltetésszerű használatát is. A szóban elmondottakat felszerelés-bemutatóval erősítettük meg a hallgatóság nagy örömére, akik szorgosan forgatták a kézbe kapott eszközöket. A vízműs diákságnak saját meglátásom szerint a hótalpak és a hágóvas tetszettek a legjobban. Külön köszönettel tartozunk Veress Gábor kollégának, aki a kollégiumi diákság motivációjával gyarapította a klubdélután résztvevőinek számát, valamint Virók András egykori vízműs diáknak is. A következő összejövetelt február utolsó csütörtökjére tervezzük, amikor a téma Békéscsaba környékének, tágabb értelemben Békés megyének a földtudományi és kultúrtörténeti értékei lesznek, egy képes vetítés keretében. Sok szeretettel várunk mindenkit erre is a 22-es teremben!
A mai világban, ahol mindenki a telefonját „simogatja”, s „olyan értékek” áramlanak felénk a médiából, nagyon fontos lehet egy kis útmutatás és motiváció az ifjúság számára. Célunk a klubdélutánokkal, hogy megszerettessük a diáksággal a természeti értékeket, a természetjárást, s felhívjuk a figyelmüket azokra a látnivalókra, amelyek körülveszik őket szűkebb pátriájukban. Természetesen a kis képes vetítések és ismeretterjesztő előadások kiváló kiegészítései a „Földünk és környezetünk”, valamint a „Komplex természettudomány” c. tanórákon tanultaknak is, egy kis környezeti neveléssel kiegészítve.
Ezúton mondok köszönetet a BSZC vezetőinek az engedélyért, mellyel hozzájárultak a rendezvénynek a médiában történő népszerűsítéshez; valamint Lázár Anita tagtársunknak (az eseménysorozat lelkes látogatójának, Csaba Rádió) a beszélgetés létrejöttéért. A klubdélutánról készült rövid rádiós interjút a Rádió linkjére kattintva lehet meghallgatni.

 

 

020304050607080910

11

bszc banner

Szakjaink

magas

 

melyepito

 

utepito

 

 

vasutepito

 

fluidumkitermelo

 

kornyezetvedo

 

vizugyi

 

foldmero

szklenarpeter1


2017. február 19. vasárnap
Ma Zsuzsanna napja van.
Holnap Aladár és Álmos napja lesz.

A jelenlegi időjárás: Felhőkép

Copyright © 2013. All Rights Reserved.